Glikol propylenowy ma postać przejrzystej, bezbarwnej, lepkiej cieczy. Glikol propylenowy jest diolem. Jest stosowany jako środek utrzymujący wilgoć i rozpuszczalnik w żywności, farmaceutykach, kosmetykach, powłokach i detergentach. Miesza się z wodą i pochłania wilgoć. Służy również jako surowiec do żywic poliestrowych oraz jako baza do roztworów odladzających i chłodziw przemysłowych. Stosowanie w żywności jako E 1520 podlega obowiązującej specyfikacji dodatku do żywności i dozwolonym warunkom stosowania. Stosowanie w kosmetykach podlega warunkom obowiązującym dla danego składnika kosmetycznego. Zastosowanie farmaceutyczne wymaga odpowiedniej jakości farmakopealnej.
Pełna specyfikacja
- Wzór cząsteczkowy
- C3H8O2
- Gatunki
- industrialpharmaUSPPh. Eur.foodcosmetictechnical
- Opakowanie
- 200 kg steel drum · 1000 kg IBC · ISO tank · bulk
- Wygląd
- Przezroczysta bezbarwna lepka ciecz
- Znany również jako
- Propylene Glycol
- Synonimy
- 1,2-propanodiol · monoglikol propylenowy · PG · E1520 · 57-55-6 · MPG · propane-1,2-diol · 1,2-propanediol · methyl glycol · methylethylene glycol · monopropylene glycol · 1,2-dihydroxypropane
Zgodność i przepisy
Region: EU — Chemotto S.r.l., Milano
- REACH-aligned supply
- CLP-labelled
- Cosmetics Regulation 1223/2009
Wycena w ciągu godzin, nie dni.
Powiedz nam, czego potrzebujesz, a my dobierzemy dla Ciebie właściwe rozwiązanie, a następnie przekażemy szczegóły.
Szybka odpowiedź, z wycenami i dokumentacją wtedy, gdy ich potrzebujesz.