Wodorowęglan sodu występuje w postaci białego krystalicznego proszku lub granulek. Wodorowęglan sodu jest łagodnym związkiem zasadowym. Stosowany jest jako środek spulchniający w żywności. Pełni także funkcję buforu w preparatach farmaceutycznych i kosmetycznych. Inne zastosowania obejmują neutralizację w uzdatnianiu wody i procesach przemysłowych, gdzie służy do regulacji kwasowości. Stosowanie w żywności jako E 500 podlega obowiązującej specyfikacji dodatku do żywności i dozwolonym warunkom stosowania. Stosowanie w kosmetykach podlega warunkom obowiązującym dla danego składnika kosmetycznego. Zastosowanie farmaceutyczne wymaga odpowiedniej jakości farmakopealnej.
Pełna specyfikacja
- Wzór cząsteczkowy
- NaHCO3
- Gatunki
- foodpharmaUSPPh. Eur.technicalfeed
- Opakowanie
- 25 kg bag · 1000 kg big bag · bulk
- Wygląd
- Biały proszek krystaliczny lub granulat
- Znany również jako
- Sodium Bicarbonate
- Synonimy
- NaHCO3 · 144-55-8 · E500(ii) · E500 · baking soda · sodium hydrogen carbonate · bicarbonate of soda · sodium bicarbonate coarse · baking soda coarse · Sodium Bicarbonate (Coarse) · nahcolite
Zgodność i przepisy
Region: EU — Chemotto S.r.l., Milano
- REACH-aligned supply
- CLP-labelled
- Cosmetics Regulation 1223/2009
Wycena w ciągu godzin, nie dni.
Powiedz nam, czego potrzebujesz, a my dobierzemy dla Ciebie właściwe rozwiązanie, a następnie przekażemy szczegóły.
Szybka odpowiedź, z wycenami i dokumentacją wtedy, gdy ich potrzebujesz.